2.7.23 Black Etna

Projekttype Etagebyggeri
Byggeår 2014
Anvendte produkter 2.7.23

”De, der ønsker at tage kampen op med murstensarkitekturen i Bobergs gasværk, kan gøre det,” inviterede byens projektleder. For os på Tengbom var det en selvfølgelighed at bygge facaderne i mursten og cortenstål, af to grunde. Dels blev vi inspireret af den eksisterende højkvalitative industriarkitektur i mursten og stål fra 1800-tallet, dels ville vi vælge et bæredygtigt, smukt, tidløst og genanvendeligt materiale, i det nye miljøvenlige kvarter. Norra Djurgårdsstaden er et af Europas største igangværende byudviklingsprojekter. Projektet vil være et udstil-
lingsvindue for bæredygtige bybebyggelser og tilbyde et af Europas mest moderne boligmiljøer i overensstemmelse med byens vision.

Vores lille boligprojekt på omkring 40 lejligheder, er en syv etagers tilføjelse til Abisko-kvarteret langs med Bobergsgata. Bygherrerne Jesper og Erik Wallin ville have højkvalitative lejligheder og ”en facade der skiller sig ud”, både billedligt og bogstaveligt. Deraf de etagehøje karnapper i glas og cortenstål. Fra disse, får beboerne en smuk udsigt langs Bobergsgata og videre nordpå mod Husarvikens vand. Cortenstålet kommer til syne igen, i de tilbagetrukne taglejligheders terrasser, højst oppe.

Vi valgte de mørke, hårdtbrændte mursten “Black Etna”, med mørke fuger, der giver en helstøbt overflade, som baggrund til vinduer og cortenstålkarnapper i en harmonisk og spændende form for arkitektur, og for at facaden kan bære en eventuel afstrømning fra cortenstålet. Selve murstenene har en levende overflade med variation i farvespil, struktur og glans, smukke både langt fra og tæt på. Derfor har vi ladet murstenene gå helt ned til jorden mellem de indbydende indgange, som markeres af cortenstålets metalliske udtryk.
Mod gården bygges glasaltanerne forskudt, med afskærmende murstensvægge, for at give beboerne privatliv mod sydvest og udsigt mod Kungliga Nationalstadsparken. Med omsorg for form, materialevalg og detaljeudformning, bygger vi dét attraktive og moderne boligmiljø, som efterspørges i Norra Djurgårdsstaden.

Tengbom Arkitekter, Eva Ocklund, Sunniva Viking og Inger Thede